• VALJEVSKI LETNJI FESTIVAL
    od 04. do 10. avgusta 2022.
  • TEŠNJARSKE VEČERI
    od 04. do 10. avgusta 2022.

FOTOU subotu 07. avgusta  u 19.30 časova pozivamo Vas da prisustvujete promociji knjige Sve moje sestre, autora Laure Barne.

Laura Barna je pripovedač, prozni pisac, romansijer i esejista. Od 1995. godine objavljuje priče, eseje, studije, likovne kritike i stručne radove iz istorije umetnosti u domaćoj i inostranoj književnoj periodici. Dobitnica je brojnih nacionalnih književnih nagrada. Priče i eseji su prevođeni na mađarski, slovački, poljski i engleski jezik. Član je udruženja književnika Srbije. Roman Sve moje sestre je priča o Rastku Petroviću. U ovom romanu čitalac pronalazi svoju verziju suptilnog sižea, ali ne bi trebalo da hita za prioritetima... Jer tu su vesnici srpskog modernizma: Isidora Sekulić, Danica Marković, Miloš Crnjanski, Sibe Miličić, Beta Vukanović, Brana Petronijević, Sava Šumanović, Marko Ristić, Moša Pijade i mnogi drugi...Tu su i Nadežda, Zora i Milica, tri sestre u sazvežđu koje beletrističkim umećem prebogat monolog Rastka Petrovića – svedoka vaskolike porodične sudbine – osvetljava kroz iskušenja, bolove, simboliku albanske golgote, sjaj Pariza i juga Italije, ili šumove prapostojbine Afrike.

U ponedeljak 09. avgusta u 19.30 časova pozivamo Vas da prisustvujete koncertu Zorane Belušević - flauta i Jelene Lukić - gitara. Na programu su dela  Franca Šuberta, Bele Bartoka, argentinskog kompozitora Astora Pjacole, španskog kompozitora i pijaniste Enrika Grandosa, gitariste Selsa Mačada, brazilskog dirigenta i kompozitora Heitora Vila Lobosa, argentiskog gitariste i kompozitora Maksima Dijega Puhola.

Zorana Belušević diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci u klasi profesora Laure Levai Aksin, a master studije završila je na konzervatorijumu za muziku "Đuzepe Tartini" u Trstu, u klasi profesora Luize Selo.

Jelena Lukić je osnovne studije završila na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi mr Nataše Jokić, a master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora mr Vere Ogrizović.

Dobitnice su brojnih prestižnih nagrada.