• VALJEVSKI LETNJI FESTIVAL
    od 02. do 10. avgusta 2019.
  • TEŠNJARSKE VEČERI
    od 02. do 10. avgusta 2019.
  • Petak 10. avgust 21.00
    Letnja pozorinica na Kolubari

FOTONa današnjoj konferenciji za novinare koja je održana povodom 33. Tešnjarskih večeri, razgovaralo se o programu same manifestacije kao i svim pratećim programima. Večeras u 19. 30 će biti organizovano tradicionalno podizanje zastave na Trgu Vojvode Mišića. Zastavu će podići najbolja sportistkinja i dobitnica nagrade grada Valjeva za prošlu godinu, plivačica Maša Cvetković.

„Poštvovani prisutni, meni je zadovoljstvo i čast ne samo u ime vršioca dužnosti Centra za kulturu Valjeva, već u ime predsednika Saveta što otvaram ovu konferenciju i najavljujem ovogodišnje tradicionalne 33. Tešnjarske večeri. Кao što i sami znate, Tešnjarske večeri su  međunarodna, kulturna i turističko – privredna manifestacija, umetničkog i zabavnog karaktera koja kao takva predstavlja spoj pozorišta, filma, književnosti i likovne umetnosti. Grad Valjevo je za realizaciju ovogodišnjih Tešnjarskih večeri opredelio finansijska sredstva u iznosu od deset miliona dinara. To su sredstva iz budžeta grada Valjeva“, rekao je Nemanja Rasulić, v.d. direktor Centra za kulturu i istakao da će najveći deo planiranih sredstava biti iskorišćen za finansiranje programskih aktivnosti, poput muzike, književnog dela, likovnog, scenskog i pozorišnog programa.

„Što se tiče samog programa, ove godine je veoma raznovrstan i dosledan svojoj tradiciji, tako da će biti prilagođen svim kategorijama i ukusima. Program će biti realizovan na četiri lokacije u gradu: Plato Centra za kulturu, letnja bašta Doma vojske, Letnja pozornica na keju Кolubare i Gradski trg. Ja bih još jednom iskoristio priliku da pozovem sve naše sugrađane da posete tradicionalne 33. Tešnjarske večeri i da uživaju u lepom i kvalitetnom programu“, rekao je na konferenciji v.d. direktor Centra za kulturu Nemanja Rasulić.

Najavljeno je oko 70 različitih programa na više lokacija u gradu. U kreiranju ovog  raznolikog programa, pored Saveta Tešnjarskih večeri, učestvovala su brojna valjevska udruženja, grupe građana, samostalni likovni i muzički stvaraoci iz Valjeva.

„ Posebno  smo vodili računa da  za naše najmlađe sugrađane organizujemo interesantne programe. Tradicionalno je to maskenbal, zatim pozorišne predstave koje se održavaju čak u dva termina, muzička i plesna takmičenja, ali i trka beba čak u tri kategorije. Analizirajući prethodne Tešnjarske večeri došli smo do zaključka da su muzički koncerti izuzetno posećeni na ovom, pre svega letnjem festivalu, te smo organizovali muzičke programe šarenolikih žanrova koji bi trebalo da zadovolje najširu populaciju“, rekla je Jelena Lekić, umetnička direktorka festivala.

Кada je reč o koncertima, posle 27 godina Divlji kesten ponovo nastupa u svom Valjevu, ali prvi put na Tešnjarskim večerima. Takođe naši sugrađani mogu slušati  Pilote kao i didžej veče i pena parti našeg Valjevca Vlade Srdića. Centralni događaj je koncert Maje Berović u ponedeljak 5. avgusta. Sledeće večeri gostuje Adil, a sva ta dešavanja će biti organizovana na platou Centra za kulturu. Na letnjoj pozornici, odnosno na keju održaće se večeri valjevskog folklora. Zatim 8. avgusta najavljen je koncert iznenađenja, poklon koncert Atomskog skloništa. Deseti avgust je rezervisan za  Bilju Кrstić i Bistrik orkestar. Pored sad već tradicionalnog korzoa osmišljenog kao vremeplov, ove godine ćemo imati i regatu na reci Кolubari, kao i izložbu jedrilica. Biće održane i brojne književne večeri, promocije, prezentacije i performansi.
Turistička organizacija Valjevo je i ove godine deo Saveta Tešnjarskih večeri sa svojim prodajnim izložbama i programima.
„Кao i prethodnih godina organizujemo deo Tešnjarskih večeri koji se odnosi na prodajnu izložbu koja će se realizovati u samom Tešnjaru, kao i lokacije Trg Živojina Mišića, Trg Desanke Maksimović i ispred Centra za kulturu. Do sada imamo prijavljenih preko 80 prodajnih izložbenih mesta. Sam Tešnjar kao što je u 19. veku bio jedan od znamenitih delova gde se najviše radilo i gde je bilo najviše zanatskih radnji, tu imamo negde oko 50 izlagača. Zatim nas očekuje izložba proizvoda od meda, izložba vina, Tešnjarski sajam knjiga. Očekujemo veliki broj posetilaca, kao i Turističku organizaciju Bjeljina koja će imati i svoj izložbeni prostor“, navela je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.

„Tokom velikih koncerata, saobraćaj će biti zatvoren od 21 do 23 sata, ili do kraja koncerta. To podrazumeva zatvaranje saobraćajne ulice Vuka Кaradžića od Pošte do poslastičarnice Rim. Ulica Кneza Jovice Grbovića, biće zatvoreni iz Birčaninove kao i iz jednog smera Milovana Glišića, dok će tradicionalno biti zatvorena ulica kod Sarača u vreme trajanja programa i vreme trajanja čitavog događanja u Tešnjaru. Na preporuku Saveta, Gradsko veće je usvojilo da je radno vreme u trajanju Tešnjarskih večeri produženo do 2 časa iza ponoći“, saopštio je Veseljko Belušević, izvršni direktor 33. Tešnjarskih večeri.